Mange har vondt i ryggen ein stad. Årsakene til vondten er forskjelleg, og ikkje alltid veit vi kvifor det har blitt slik. Ryggen som held armar, bein og hovud saman, midtpunktet i kroppen som vi kjenner så godt men sjeldan ser. Er det fordi vi ikkje kan sjå ryggen vår den ofte er så vond? Det er ialle fall vanskeleg å blåse på når det stikk eller verker der bak. Men vi kan gjere mange gode øvelsar for å halde ryggen smidig og sterk. Kvar dag, ja mange gongar for dagen, skulle vi gjere noko godt for ryggen vår. Strekke oss som ein katt, løfte ei hand, ein fot, krumme og svaie ryggrada, ligge flat på eit golv, stå å vri og svaie på overkroppen. Gi ryggen den merksemda den fortener – tenk om vi i Noreg sang «Ja, vi elskar ryggen vår». Sjølv gjer eg ryggøvingar på kjøkkenet medan eg ventar på teen bli ferdig, eller på tur langs elva. Denne ryggserien er min favoritt og vil anbefale den for dagleg ryggpleie, alle eller nokon av dei:

Svaiende palme: Stå med skulderbrei avstand mellom føtne. Flett fingrar framfor kroppen, vri handflate ned, løft strake armar opp over hovudet, svai med overkroppen frå side til side, la hovud følge med bevegelsen ut til sidene. Ca. 8 g.

Vinkelstilling: Stå med skulderbrei avstand mellom føtne. Løft armane over hovudet, slepp i handleddet framover, bøy deg framover så du står vannrett med overkroppen, armane fram langs med øyrene, strekk ryggen. Løft opp og senk armane ned. Gjenta 2g.

Dobbelvinkelstilling: Stå med skulderbrei avstand melom føtne. Flett fingrane bak på ryggen, bøy framover, løft armane opp og framover hovudet, trekk skulderblada saman, gi slepp i nakken, pust, legg armane ned på baken, rett opp, slepp armane. Gjenta 2g.

Firfotstilling: Løft armane opp over hovudet, bøy handledda bakover, bøy deg framover og set handflatene i golvet ca. 20 cm framfor deg. Fordel vekta likt på hend og føt, strekk ryggen, løft hovudet og kik fram, senk hovudet, fordel vekta tilbake på føtne igjen og løft så overkropp og armar opp igjen, senk armane ned langs med kroppen.

Katten: Stå på alle 4. Du slepp hovud ned mellom armane og krummar ryggrad, svaiar ryggrad og ser opp. Svai og krum med fokus på ryggrada, roleg, virvel for virvel. x 6

Det går fint med fri pust under vegs. På yogakurs lærer du å koordinere pusten saman med øvingane samt fleire detaljar til øvingane.